O avtoslalomu

Avtoslalom ni nekontrolirano uničevanje gum temveč prikaz in usklajenosti voznika in avtomobila. Gre za spretnostno vožnjo po poligonu med vratci iz stožcev z namenom priti čim hitreje do cilja. Večina vozi s serijskimi vozili in predvsem za lastno zabavo ter pridobivanje spretnosti pri obvladovanju vozila. Zmotno je namreč mišljenje, da nujno potrebuješ majhen in močan avtomobil. Odlične rezultate so dosegali vozniki s povsem serijskimi malčki, kot tudi vozniki velikih družinskih limuzin.

Poznamo različne tipe avtoslalomov. Večina je klasičnih, na večjih parkiriščih ali poligonih varne vožnje. Na nekaterih se celotna proga prevozi samo enkrat, na nekaterih se vozi po dva kroga, včasih je celo potrebno drugi krog odpeljati v nasprotni smeri. Večinoma je na progi samo en voznik, v nekaterih primerih, ko voznik prevozi del proge, že štarta naslednji. Drugi tip slalomov pa je paralelni avtoslalom. Dve enaki progi (toda zaradi varnosti so vratca postavljena z zamikom) sta postavljeni vzporedno in tudi vozili štartata istočasno. Takšen način je samo na avtoslalomu na letališču v Slovenj Gradcu. Za gledalce je vzporedna vožnja izredno zanimiva, čeprav se ne tekmuje na izpadanje. V avstriji imajo tudi precej “berg” slalomov, kjer se tekmuje po cesti v hrib, nevarnejši odseki pa so omejeni z vratci.

Bistvo avtoslaloma je prevoziti progo v čim krajšem času z čim manj podrtimi stožci. Vsak podrti stožec se kaznuje s pribitkom 2s. Štarta se z mesta na štartno zastavico, včasih tudi na semafor. V cilju se je potrebno ustaviti tako, da je štartno-ciljna črta med sprednjimi in zadnjimi kolesi. Prevožena črta se kaznuje s pribitkom 10s. Proga je lahko dolga najmanj 700 metrov. Širina vratc je 3-4 metre, minimalna razdalja med 2 vratcema pa 8 metrov.

Primer proge iz Šempetra 2006

 

Poligon Šempeter

Glede na prostornino motorja so avtomobili razdeljeni v 4 divizije.
Divizija 1 – serijski avtomobili do 1500 ccm (1400 ccm)
Divizija 2 – serijski avtomobili nad 1500 ccm (1400 ccm)
Divizija 3 – sprint avtomobili in tekmovalna vozila do 1500 ccm (1400 ccm)
Divizija 4 – sprint avtomobili in tekmovalna vozila nad 1500 ccm (1400 ccm)

V kategorijo serijski avtomobili spadajo vozila z veljavnim prometnim dovoljenjem. Torej registrirana vozila, vozila s preizkusnimi tablicami in vozila s potrdilom o tehničnem pregledu.
Pri prisilno polnjenih motorjih se prostornina množi s faktorjem 1,7 za bencinske in 1,5 za dizelske motorje, vozilo pa preide v razred, ki ustreza dobljeni vrednosti prostornine (fiktivna prostornina).
Dovoljene predelave so:

  • zamenjano ohišje in/ali vložek zračnega filtra (ne sme biti odstranjen);
  • zamenjan uplinjač pri vozilih z uplinjačem;
  • zamenjan zadnji izpušni lonec;
  • zamenjano kolo volana (volanski mehanizem mora ostati serijski);
  • zamenjane stopalke;
  • zamenjava sedežev, pod pogojem, da je bil proizveden, predpisan, vgrajen, kot serijski sedež. Varnostni pasovi morajo ostati serijski;
  • vgradnja športnih amortizerjev in vzmeti, ki pa ne smejo biti nastavljive;
  • uporaba platišč, ki so do 2” večja ali manjši od platišč, ki jih je predvidel proizvajalec;
  • montaža spojlerjev, širših blatnikov in varnostnih sponk pokrova motorja in pritljažnika

Vse ostale predelave motorja, menjalnika, zavor, izpušnega sistema, podvozja, uporaba dirkaških “semi-slick” pnevmatik, hidravlične ročne zavore in školjkastih sedežev pomenijo uvstitev v kategorijo sprint avtomobilov.

V kategorijo sprint avtomobili in tekmovalna vozila spadajo vozila, ki zaradi predelav ne ustrezajo kategoriji serijska vozila ter vozila skupine N, A, F, KIT CAR, H… Imeti morajo veljavno prometno dovoljenje, tekmovalno knjižico ali potrdilo o opravljenem tehničnem pregledu. Podrobnosti so definirane v tehničnem pravilniku.

Avtoslalom ponuja odlično zabavo, pri kateri se lahko ob minimalnih stroških na zaprtem poligonu tudi veliko naučiš o vožnji in obnašanju avtomobila. Upam, da sem še koga prepričal ter da se vidimo na naslednji tekmi!

Avtoslalom MariborAvtoslalom Slovenj Gradec 2006Avtoslalom Slovenj Gradec 2006
Primer proge